Slim een gazon aanleggen

Wie weet hoe het moet, zal merken dat een gazon aanleggen helemaal niet zo lastig is. Het is belangrijk om het rustig aan te doen en de juiste stappen te doorlopen. Er zijn dan twee verschillende opties om uit te werken. Een gazon aanleggen met zaad of een gazon aanleggen met grasmatten. Voor beide methodes is een plan te maken. Dat vind je op deze plek.

Kiezen tussen zaad en matten

Wie snel een grasmat wil hebben, doet dat door er matten voor te gebruiken. Binnen twee weken na het leggen heb je dan al een goed bruikbare mat. Bovendien is het direct ook zo dat de vogels het zaad niet kunnen oppikken. Dit is natuurlijk een probleem dat bij het strooien van zaad wel voorkomt. Wel is het belangrijk om te beseffen dat het gebruik van matten in de basis een flink stuk duurder is dan zaaien. In dat opzicht is het dus vooral geschikt voor de wat kleinere oppervlakten. Die kunnen er goed mee bezaaid worden.

De juiste stappen volgen

Het juiste moment om een gazon aan te leggen is het voorjaar, dus in april of mei, of het najaar, dus in augustus of september. Alleen is het van belang dat de grondtemperatuur wel voldoende is. Dit moet minimaal tien tot twaalf graden boven nul zijn. Zo kan het zaad snel genoeg ontkiemen. Het zal twee tot drie weken duren voor de eerste sprieten te zien zijn. Mits alles op de juiste wijze wordt gedaan.

Omspitten en egaal maken

Een belangrijke eerste stap is de grond 20 tot 30 centimeter omspitten. Daarvoor kan bijvoorbeeld een tuinfrees gebruikt worden. Tijdens het spitten is het belangrijk onkruid, oude wortels en eventueel ook stenen te verwijderen. Zelfs oud gras kan weg. Zorg voor goede kwaliteit van de bodem met wat compost. Kijk wel of eerst te zien is hoeveel nodig is. Een zwarte en zanderige bodem is ideaal. Neem de tijd om de bodem goed te egaliseren. Doe dit bij voorkeur met een wals voor het beste resultaat.

Gras inzaaien

Nu de grond in orde is om mee te werken, is het tijd om te gaan zaaien. Dit doe je op een dag waarop weinig wind te voelen is. Wel is het slim om te kijken of de grond misschien wat vochtiger moet zijn. Spuit deze dan met een fijne straal. Het is slim om eerst in de lengte en daarna in de breedte te zaaien. Dit helpt om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling. Na het zaaien is het belangrijk om direct aan te harken. Wees voorzichtig want de zaadjes moeten niet te diep in de grond raken. Druk daarna ook de grond goed aan. Dit is belangrijk om het zaad contact met de grond te laten maken. Gebruik opnieuw een wals. Daarmee is het beste resultaat te bereiken op dit gebied.

Gras sproeien en maaien

Nu het graszaad gezaaid is, is het belangrijk om te zorgen dat de grond direct goed nat is. Doe dit door voorzichtig te sproeien. De voorzichtigheid is nodig om het zaad op zijn plek te houden. De grond mag niet uitdrogen dus er zal in de volgende dagen nog een aantal maal gesproeid moeten worden. Na twee tot drie weken komen de eerste sprieten op. Wanneer het gras een lengte van 10 centimeter bereikt is het tijd om voor het eerst te maaien. Maai het niet korter dan 5 centimeter. In de volgende maaibeurten kan je het dan langzaam korter maken, eerst naar 4 en dan naar 3 centimeter. Blijf ook sproeien.

Het gebruik van grasmatten

Het voordeel van het gebruik van grasmatten is dat deze buiten de hele koude dagen en de hele hete dagen, altijd gelegd kunnen worden. Het is slim om niet voor een kletsnatte bodem te kiezen. Dit kan rot en schimmel in de hand werken bij de wortels. Gemiddeld vochtig is goed genoeg om op te werken. Begin bij het in orde maken van de bodem. Dit gaat op dezelfde wijze als bij het zaaien, dus door het om te spitten en aan te stampen.

Het leggen van de matten

Het is belangrijk om de matten zo dicht als mogelijk tegen elkaar te plaatsen. Daar kan je bijvoorbeeld hulpmiddelen als lange latten en rubberhamers voor gebruiken om ze te plaatsen. Zorg dat al het gras dezelfde richting uit wijst. Leg ze in halfsteensverband. Eindig met het walsen of aanstampen van de matten. Op die manier komt alles er het best uit.

Het gras behandelen

Ook hier geldt weer dat direct na de aanleg het sproeien heel belangrijk is. Doe dit over de volledige lengte en breedte, dus ook aan de zijkanten. De eerste twee weken kan dit zelfs om meerdere sproeibeurten per dag vragen. Dit is ook afhankelijk van de temperatuur. Dit is essentieel om de wortels in de matten ook in de bodem te laten groeien. Na de eerste twee weken is het sproeien af te bouwen. Na een week kan er al voor het eerst gemaaid worden. Houd opnieuw 5 centimeter aan en breng het geleidelijk terug.

Maximaal resultaat met een tuinspecialist

Wie een echt mooie grasmat wil, ongeacht of dit gezaaid of met matten is, gaat natuurlijk niet helemaal zelf aan de slag. Het is veel slimmer om hier een echte tuinspecialist bij te halen. Die weet precies wat nodig is voor optimaal resultaat. Dit hoeft niet duur te zijn. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de opties met elkaar. Zo zal het nooit te veel kosten.