Gezon bemesten: tricks en tips Soms zie je weleens een gazon dat echt letterlijk zo groen als gras is. Je vraagt je dan direct af hoe dat kan, want bij jou ziet het er in het geheel niet zo uit. Het is goed om te weten dat dit ook voor jou weggelegd is. Met de juiste bemesting en voldoende onderhoud. Meer informatie daarover vind je op deze plek.

Het gebruik van mest

Goede mest bestaat in ieder geval uit de drie volgende stoffen: Fosfor, stikstof en kalium. Dit zijn dan ook de drie stoffen die planten als voeding gebruiken om te kunnen groeien. Kijk je op de verpakking van de mest, dan zal je daarop zien staan NPK, gevolgd door een cijfer. Dit betekent dat deze stoffen in de mest zitten waarbij het cijfer de verhouding aangeeft. Dit kan per mestsoort verschillen. Wanneer je veel onkruid in je gras hebt, dan kan het helpen om een mestsoort met wat meer fosfor te kiezen. Dit is namelijk de stof die de wortels wat sterker maakt. Een ander voorbeeld is vorst in de winter. Dan gebruik je de zogenaamde najaarsmest met net wat meer kalium erin verwerkt. De stoffen hebben zo elk hun functie. Stikstof maakt het gras mooi groen en helpt bij de vorming van eiwitten, fosfor sterkt de wortels en kalium sterkt de celwanden. Naast deze drie stoffen zitten er natuurlijk nog mee stoffen in de mest. Op die manier is gezonde groei te bevorderen. Voorbeelden zijn calcium, ijzer en magnesium. Al deze stoffen helpen bij het verkrijgen van en sterk en groen gazon.

Kunstmest of organische mest?

Omdat er veel verschillende varianten van de mest zijn tegenwoordig, is een keuze maken flink lastig. Dat valt echter best wel mee wanneer je weet waar je op moet letten. De keuze valt uiteen uit die tussen organische mest en kunstmest. Voor een goed gazon is het echter eigenlijk altijd zo dat organische mest de beste optie is. Dit komt omdat het veilig te gebruiken is en de bodem er uiteindelijk beter van wordt. Het gazon neemt de mest langzaam op waardoor je er lang profijt van hebt. Het enige nadeel is dat kunstmest ook mogelijk schimmels en vilt met zich mee kan brengen. Dit is niet het geval bij kunstmest.

Het plan van aanpak

Vooral wanneer je een groot gazon hebt kan het bemesten lastig lijken. Toch is dit gemakkelijk op te lossen met een gazonstrooier. In dat geval kan je namelijk zeker zijn van het egaal bemesten van het gazon. Hoewel er geen specifiek moment is voor het bemesten van het gazon, is het meestal zo dat de vooravond goed werkt. Sproei het gazon direct na de bemesting ook even. Doe dit rustig met een fijne straal. Het is wel slim om even te bekijken wat op de verpakking wordt aangegeven. Per mestsoort kunnen de zaken net even van elkaar afwijken. Wees zuinig met de hoeveelheid mest. Ook wanneer je met de hand strooit is dit van belang. Zorg ook dat je de totale oppervlakte bestrijkt ermee. Wanneer je dit niet goed doet, dan krijg je verschillen in kleur en dikte van het gras op je gazon. Dit komt door het tekort aan voedingsstoffen op sommige plekken. Of het komt door de schade van een teveel aan mest. Door deze werkwijze te volgen kunnen de korrels van de mest goed tussen de sprieten zakken en echt in de grond terechtkomen in plaats van aan het gras plakken. Zeker wanneer je toch kunstmest gebruikt is dit belangrijk. Kunstmest bevat vaak zouten die het vocht snel opnemen. Dit is nadelig voor het gras.

Het juiste moment kiezen

Niet alleen het moment op de dag, maar ook het moment in het jaar kan variëren met betrekking tot het bemesten. In februari strooi je bijvoorbeeld wat kalk. Daarmee breng je de pH-waarde op peil, zo rond de 6.0. Daarmee geef je bijvoorbeeld mos geen kans om je gras te beschadigen. Het meten van de pH-waarde is gemakkelijk zelf te doen met een bodemtest die gewoon te koop is. In andere gevallen kan je ook het tuincentrum inschakelen. Zij weten precies wat nodig is om de juiste waarde te bereiken. In maart of april kan je het gras vervolgens verticuteren. Zo kan je de mossen en andere zaken uit het gras verwijderen. Bovendien maak je het daarmee mogelijk om de meststoffen goed te laten intrekken in het gras. Het is slim om hier een droge dag voor uit te kiezen. Het gazon verticuteer je eerst in de lengte. Later doe je het nog een keer in de breedte. Daarna kan je voor het eerst gaan bemesten. Een tweede ronde kan je dan rond juni inplannen. De derde ronde doe je in september of oktober. Zo kom je precies goed uit met het bemesten van je gazon volgens de voorschriften.

Het gebruik van kalk

Het voordeel van het gebruik van kalk is dat het eigenlijk altijd kan. Het tijdstip op de dag en in het jaar maakt geen verschil. Zoals ook de weersomstandigheden geen grote rol spelen. Natuurlijk is er wel een moment waarop het net wat beter kan werken. Dat is februari of maart. Daardoor kan het gras er tijdens de groeiperiode optimaal van profiteren. Met kalk breng je de pH-waarde naar 6.0 of 6.5. Daarmee maak je het de mossen lastig. Mossen houden van vocht en zure bodems en kalk neemt dit weg. Kalk werkt zo’n negen tot tien maanden nadat je het gestrooid hebt. Wanneer je een kalkmengsel koopt, dan zijn hier ook nog eens bacteriën en schimmels aan toegevoegd die de bodem verbeteren. Dit is dus ideaal voor je gazon.

Het perfecte gazon in de tuin

Het is voor iedereen mogelijk om het perfecte gazon te krijgen. Al moet daar dan wel enig werk in gestoken worden. Vooral het doen van onderhoud is hierin een belangrijke factor. Op de juiste manier bemesten is hier een onderdeel van. Dat ook maaien, verticuteren en voldoende water geven van belang zijn spreekt voor zich. Leer daarom ook meer over al deze zaken om het perfecte gazon te verkrijgen.