Zo kalk je je gazon

Een tuinbodem heeft nu eenmaal altijd met verzuring te maken, Dit hoeft geen probleem te zijn, wanneer de verzuring beperkt blijft. Dat komt de grasmat zelfs ten goede. Dat is echter anders wanneer de bodem alleen maar zuurder wordt. Dan is het belangrijk om hier iets tegen te doen. Dat kan bijvoorbeeld met het strooien van kalk.

Waarom kiezen voor kalk?

Planten groeien door voeding uit de bodem te halen. Dit werkt het best op het moment dat de grond slechts gematigd zuur is. In dat geval is d pH-waarde zo tussen de 6.0 en 6.5. Dit is de ideale omstandigheid om mineralen en sporen door de wortels te laten opnemen. Zo kunnen de bodemorganismen goed overleven. Gaat de waarde echter onder de 6.0, dan wordt de grond te zuur. Het is dan dus zo dat onkruid en mos meer kansen krijgen om te groeien. Het wapen hiertegen is kalk. Daarmee wordt de pH-waarde hoger. Met kalken voorkom je de groei van mossen omdat die hier niet tegen kunnen. Ook zorg je dat je gras snel en goed groeit door optimale omstandigheden.

Hoe ontstaat een zure bodem?

Dit is een proces dat gewoon in de natuur voorkomt. Dat heeft een aantal oorzaken die gemakkelijk aan te wijzen zijn. In de eerste plaats is er zure regen. Dit is regenwater dat door verontreiniging uit de industrie en dergelijke net wat zuurder is dan gebruikelijk is. Daardoor raakt de grond aangetast. Een andere reden is compostering. Bladeren en gras die worden afgebroken laten afbraakproducten achter. Daar zitten ook zuren tussen. Die kunnen dan in de grond terechtkomen. Daardoor wordt de grond langzaam zuurder. Het opruimen van vallend blad en gemaaid gras kan hier wel bij helpen.

Wanneer kan je het best strooien?

Het strooien van kalk moet je natuurlijk wel in de juiste periode doen. Dat is over het algemeen februari of begin maart. Al kan je ook eind januari al strooien. Dit komt de kwaliteit van je gazon sterk ten goede. Mos zal dan minder gemakkelijk kunnen ontwikkelen in de lagere zuurgraad.

Hoe vaak moet je strooien?

Dit hangt natuurlijk af van de pH-waarde in je grond. Is die tussen 5.5 en 6.0? Dan is eenmaal per jaar strooien vaak al voldoende. Is de waarde nog lager? Dan is vaker strooien wel echt nodig. Dan is bijvoorbeeld een tweede ronde in het najaar wel van groot belang. Om dit te weten te komen, is het belangrijk om de grond aan een bodemtest te onderwerpen. Je kan ook aan de mate van mosgroei zien hoe het met de zuurgraad in de grond gesteld is. Mos groeit harder en gras minder hard.

Hoe pak je het aan?

Gelukkig is kalk strooien op je gazon niet lastig. Koop goede kalkkorrels voor je gazon en strooi die direct goed uit. Alleen is het van belang om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Een goede vuistregel is een kilo kalk per 10 vierkante meter gazon. Daarmee moet je het normaal gesproken wel kunnen reden. Bij hele zure grond, minder dan 5.5 pH, is 2 kilo per 10 vierkante meter aan te raden. Belangrijk om te benadrukken is dat je niet het gras ook moet bemesten in deze periode. Dit kan je beter pas doen wanneer de kalk goed in het gras getrokken is. Het is namelijk altijd mogelijk dat de kalk en de mest aan elkaar hechten en beide daardoor niet goed hechten.

Slim besparen op de kosten

De beste manier om te zorgen dat je goed met kalk en zuur omgaat in de tuin is door een professional te laten langskomen. Dit hoeft niet duur te zijn. Zeker niet wanneer je de offertes met elkaar vergelijkt en de laagste prijs kiest.