De werkzaamheden aan een gazon per maand

Een gazon onderhouden is essentieel voor een mooi kleur en voldoende sterkte. Daarom is het belangrijk om er met regelmaat iets aan te doen. Het is dan vooral ook belangrijk om het juiste te doen op het juiste moment. Denk aan maaien, verticuteren, bemesten en regelmatig sproeien. Daarom is het slim om ook even te kijken wat op welk moment moet gebeuren voor het optimale resultaat.

Strooi kalk in februari

Het eerste wat je doet is eind februari of begin maar kalk strooien. De eerste zeven weken van het jaar laat je het gazon namelijk nog met rust. Zeker wanneer het erg nat of zelfs bevroren is. Loop dan zelfs niet op het gazon. Wie slim is neemt wel eerst een bodemmonster. Zo kan je gemakkelijk de pH-waarde achterhalen. Is die onder 6.0? Dan is het slim om het gazon te bestrooien met kalk. Door kalk te strooien zorg je ervoor dat de grond wat minder zuur wordt en de pH-waarde stijgt. 6.0 tot 6.5 is ideaal, maar het mag oplopen tot 7.0. Je geeft het gras dan voedingsstoffen en voorkomt ook dat mossen de kans krijgen om te groeien.

Verticuteren in maart

Mocht het weer het toelaten en het gras is wat lang, dan kan je in maart een eerste keer maaien. Daarna kan je dan direct ook verticuteren. Let wel op. Je gras moet er wel al minimaal 3 jaar liggen. Is het jonger dan 3 jaar, dan is de kans op beschadiging groter dan de kans dat je mos en onkruid weghaalt. Wie gaat verticuteren zorgt dat het wortelgestel meer ruimte krijgt om zich te vertakken en sterker te worden. Daarmee maak je het gras als geheel ook sterker.

Eerste ronde bemesten in april

Is het verticuteren gebeurd? Dan kan het slim zijn om de open plekken te bezaaien met graszaad om het gazon weer egaal te krijgen. Bovendien is dan het moment aangebroken om voor het eerst te bemesten met organische mest. Dit kan het best in de periode eind maart tot begin april gebeuren. Daardoor kan het gras in de periode van groei, namelijk de maanden mei en juni, optimaal profiteren van de voeding uit de mest.

Sproeien en maaien in mei en juni

Omdat de maanden mei en juni de belangrijkste maanden zijn voor de groei, is regelmatig maaien een must. Let wel op dat het gras niet te kort wordt. Zo’n 3 centimeter is het minimum. Ook is het belangrijk het gras regelmatig te besproeien in deze tijd van het jaar. Vooral wanneer het weinig regent. Sproei voldoende zodat het water de grond in kan trekken. Eén beurt van veel water is beter dan veel beurten met weinig water. Aan het eind van de maand juni kan je ook weer aan bemesten gaan denken. Dit is vooral aantrekkelijk wanneer je de eerste keer bemesten ook heel vroeg in maart hebt gedaan. Schuif het anders nog even door.

Tweede keer bemesten in juli of augustus

Omdat je ongeveer drie maanden de tijd moet nemen tussen het bemesten in, is het zeer waarschijnlijk zo dat de maand juli de beste maand is voor de tweede keer bemesten. Was je wat aan de late kant? Dan kan het ook nog in de eerste week van augustus. Ook in de maanden juli en augustus is het nog altijd belangrijk om het gazon goed te besproeien. Uitdroging voorkomen is een essentiële stap. Ook het maaien zal nog een wekelijkse bezigheid blijven, of hooguit tweewekelijks.

Verticuteren en nogmaals bemesten in september en oktober

Er is nog een derde maal bemesten nodig voor optimaal resultaat. Daarvoor zijn de maand september of begin oktober het meest geschikt. Het kan slim zijn om al voor najaarsmest te kiezen. Daarin zitten de voedingsstoffen die het gazon vooral in de winter goed kan gebruiken. Het gaat dan minder om het groeien en meer om het beschermen tegen bijvoorbeeld vorst. September is ook de juiste maand om te verticuteren, mits dat niet al in de beginperiode is gedaan. Of als dit echt een tweede keer nodig zal zijn in het jaar.

De maanden november en december

De maanden november en december zijn er voor de laatste belangrijke klussen. Je kan het gras nog eenmaal maaien, maar houd het wel wat langer, bijvoorbeeld 5 centimeter. Daarna is het zaak om de gevallen bladeren van het gazon te houden. Wanneer je dit verzorgt dan kan er verder niet veel misgaan. Dit is het moment van rust voor het gazon.

Maaien op de juiste manier

Maaien op de juiste manier hangt van een aantal zaken af. Zo moet je in de periode van groei, tussen mei en augustus, net wat vaker maaien dan in de rest van het jaar. Eens per week of twee weken is vaak voldoende. Heb je een speelgazon, maai het dan op 4 centimeter. Heb je een siergazon, dan is 3 centimeter ideaal. Het voordeel van regelmatig maaien mag duidelijk zijn. Op die manier kunnen de jonge grassprieten beter profiteren van het zonlicht. Laat je echter niet verleiden om te kort of te vaak te maaien. Dit kan averechts werken. Het gras kan verbranden of mos kan meer kans krijgen.

Hulp van een specialist krijgen

Het kan natuurlijk ook slim zijn om het niet helemaal alleen te doen. In dat geval is de hulp van een tuinspecialist ideaal. Die kan dan helpen om bijvoorbeeld de bodem op het juist niveau te krijgen. Om handig zaken te doen is het slim om een aantal specialisten met elkaar te vergelijken op prijs en kwaliteit.