Vier tips voor een gazon onderhouden

Een uitgestrekte groene grasmat waar een voetbalclub jaloers op kan zijn, een mooie droom. Helaas loopt het vaak uit een ware nachtmerrie, met kale plekken en geel gras zonder leven. Neem het heft in eigen hand en geef jouw gazon wat welverdiende aandacht en liefde. Met deze vier tips kun je ieder gazon perfect onderhouden.

Een mooi gazon begint bij de juiste materialen, Hendriks Tuinmachines levert alle apparatuur voor in de tuin.

1. Zorg voor een luchtige bodem door te verticuteren

Bij tuinverzorging is het gras verticuteren een karwei dat veel tuiniers regelmatig vergeten. Toch heeft een gazon meer nodig dan voeding en water. Door het gras eenmaal of tweemaal per jaar te verticuteren kan voeding en water beter bij de wortels van het gras geraken. Met deze verzorging wordt het dode materiaal uit de grasmat verwijderd, zo kunnen er geen schimmels ontstaan, en mossen die het gras zullen verstikken en stukje bij beetje overnemen. Dit zijn de twee meest gestelde vragen bij een gazon verticuteren:

Wanneer moet je het gazon verticuteren? De herfst is hét seizoen om de grasmat voor te bereiden op de winter. Wanneer je eenmaal per jaar zult verticuteren moet dit zeker in de herfst plaatsvinden. Daarnaast adviseren we ook nog een keer in de lente het gras te behandelen voor een optimaal resultaat.
Hoe vaak moet het gras geverticuteerd worden? Eenmaal per jaar is het minimum, tweemaal per jaar zal voor de meeste gazonnen optimaal zijn. Dit is afhankelijk van de staat waarin het gazon zich verkeert.

Naast gras verticuteren kun je ook mos bestrijden met kalk en ijzersulfaat. De combinatie van snijden en verzorgen zal een prachtige grasmat opleveren.

2. Voed de bodem met mest

Gras heeft voeding nodig, dat betekent dus het gazon bemesten. Het maximale effect behaal je door te bemesten in het groeiseizoen, dat is in de periode van april t/m oktober. In deze periode kun je iedere zes tot acht weken gazonmest strooien. Informeer bij Hendriks Tuinmachines naar de beste meststoffen voor het gazon. Wanneer het gras droog is op het moment van bemesten, is het van belang om daarna het gras te besproeien. Dit zal de droge mestkorrels oplossen, wanneer je dit nalaat kunnen er brandplekken op het gazon ontstaan. Wanneer het gras een rood-gele kleur heeft moet je niet wachten met het gazon bemesten. Deze kleur duidt op een tekort aan stikstof in de bodem. Bij overbemesting zal de kans op schimmels en ziekten toenemen, let dus altijd op de juiste dosering.

Lees voor het bemesten altijd goed de instructies op de verpakking. Zo voorkom je overbemesting van het gras.

3. Houd het vochtgehalte op peil

Het is van groot belang om het gazon voldoende water te geven. Door het vochtgehalte van de bodem met enige regelmaat te controleren weet je zeker dat het gras genoeg water krijgt. Helaas is het bij water ook mogelijk om in plaats van te weinig juist teveel te geven. Daarom is overmatig sproeien net zo schadelijk voor het gazon als te weinig water geven. Wanneer het gras een blauwe tint aanneemt, is dat een teken dat het gras uitgedroogd begint te raken. Wanneer er nog geen regenwolken hangen, is dit hét moment om zelf het gazon te besproeien. Doorgaans wordt geadviseerd om dit na zonsondergang uit te voeren. Zeker op zeer droge dagen kan sproeien bij felle zon betekenen dat er bovenmatig veel water gesproeid moet worden. Bij een nieuw gazon met prille wortels is voldoende water in de bodem van extra groot belang, want de wortels zijn nog niet diep genoeg om water uit de bodem naar boven te halen. Dit is ook te merken aan het trage herstel van een nieuwe, uitgedroogde grasmat.

Let op de weersvoorspelling en stem daar het sproeien op af. Naast de verspilling van water bestaat er de kans dat de aarde doordrenkt raakt.

4. Een mooier gazon door goed te maaien

Gras groeit beter wanneer het regelmatig wordt gemaaid. Wanneer het een gezonde grasmat betreft, is het aan te bevelen om het gras eenmaal per week te maaien. In het voorjaar is het zelfs beter om het gazon tweemaal per week te maaien. Het gras zal altijd de perfecte lengte behouden wat er niet alleen mooi uitzien, daarnaast wordt ook de kans op vorming van onkruid en ziekten een stuk lager. Er zijn diverse soorten maaiers verkrijgbaar, Naast een cirkelmaaier en een kooimaaier is er ook de populaire robotmaaier. Een kooimaaier zal het gras echt knippen, dat is beter dan de methode van een cirkelmaaier. Als je niet alleen wilt kiezen voor het grootste gemak, maar ook voor de beste kwaliteit grasmaaier, dan kom je uit op een robotmaaier. Die zal dagelijks zorgen voor een perfect gazon.

Hendriks Tuinmachines is dé specialist op het gebied van robotmaaiers. Informeer geheel vrijblijvend naar de prijzen en mogelijkheden.