Tips voor een gazon verticuteren

Gras heeft water, voeding en zuurstof nodig, net als mensen dus. Bij gras wordt er veel aandacht besteed aan water en voeding, maar niet altijd aan zuurstof. Toch is dit net als bij mensen van groot belang om te overleven. Door het gazon te verticuteren zorg je ervoor dat water en voeding kan doordringen tot diep in de bodem, waardoor het gras optimaal kan groeien. Door slechts tweemaal per jaar het gazon te verticuteren zal het gras er piekfijn bij staan. Op deze pagina geven we uitleg over de juiste methode om het gras te verticuteren en in welk jaargetijde dit uitgevoerd moet worden.

Op zoek naar een goede verticuteermachine? Dan moet je bij Hendriks Tuinmachines zijn.

Hoe werkt het gazon verticuteren?

Een grasmat zal na verloop van tijd gaan vervilten, dit is een compleet natuurlijk proces. Deze laag bestaat uit resterende grassprieten die zijn overgebleven na het maaien. Daar zal mos op gaan groeien, hoe langer dit mos zich kan ontwikkelen hoe dikker de viltlaag zal worden. Door deze laag kunnen de belangrijke elementen water, voeding en zuurstof niet meer in de bodem doordringen, waardoor ze de graswortels niet meer zullen bereiken. Dit leidt tot een verstikking van het gazon, wanneer dit niet behandeld wordt zal het gras verkleuren en vervolgens sterven. In plaats van een groene grasmat houd je een groene mosmat over met gele sprietjes gras. Door het gazon te verticuteren kun je de viltlaag uit het gras verwijderen. Dit zorgt ervoor dat lucht weer in de bodem kan doordringen, wat het gras weer zal laten groeien zoals het hoort.

Verticuteren met de hand of met een machine?

Je kunt het gazon verticuteren met de hand, of je gebruikt er een machine voor. Wanneer het grasveld slechts een klein oppervlak heeft, kun je voor deze klus een verticuteerhark gebruiken. Deze harken zijn relatief goedkoop en doen precies waarvoor ze bedoeld zijn. Je hebt er wel wat tijd voor nodig en spierkracht, wanneer je over beide beschikt is het gas verticuteren met een verticuteerhark een effectieve oplossing.

Wanneer je zelf niet de tijd of energie ter beschikking hebt, of wanneer het grasveld behoorlijk groot is, kun je beter een verticuteermachine gebruiken. Deze apparaten laten je moeiteloos een grasveld van grote oppervlakte verticuteren, op precies de juiste diepte. Daarmee krijg je overal dezelfde kwaliteit gras en een prachtige en gezonde grasmat. Uiteraard is een verticuteermachine duurder dan een hark, het is wel een aanschaf waar je jarenlang profijt van zult hebben.

Bekijk direct het aanbod verticuteermachines van Hendriks Tuinmachines.

Wanneer moet je het gazon verticuteren?

Net zoals de meeste planten zal ook gras niet het gehele jaar door op hetzelfde tempo groeien, en daarmee ook niet altijd evenveel water, voeding en zuurstof nodig hebben. De maanden april / mei en september / oktober zijn bij uitstek geschikt om het gazon te verticuteren. Dan heeft het gras ruimschoots de tijd om zich te herstellen.

De frequentie is afhankelijk van de kwaliteit die de grasmat heeft. Eenmaal per jaar is het minimum, tweemaal per jaar is bij een gezonde grasmat een goede frequentie. Om het gras winterklaar te maken zou je kunnen kiezen voor tweemaal verticuteren in de herfst, maar dan per keer wel minder intensief om het gras in de gelegenheid te stellen om zich te herstellen. Dan zou je eenmaal in de lengte kunnen verticuteren en eenmaal in de breedte.

Hoe gaat een gazon verticuteren in zijn werk?

De juiste werkwijze hangt af van de viltlaag die aanwezig is op het moment dat je gaat verticuteren. Wanneer het gazon niet zo erg vervilt is, zal eenmaal verticuteren al voldoende zijn. Wanneer er wel een hoge mate van vervilting aanwezig is, zal er eenmaal in de lengte geverticuteerd moeten worden, en eenmaal in de breedte. Schuin verticuteren is ook mogelijk. Als je in twee richtingen verticuteert kun je daarna het losse afval met een hark weghalen. Na deze ingreep zal het grasveld er niet bepaald aantrekkelijk meer uitzien, dat is heel normaal. Zorg voor extra bemesting en na enkele weken zul je het verschil zien.

Hoe diep moet je verticuteren?

De diepte waarop er geverticuteerd moet worden is afhankelijk van hoeveel vervilting er is ontstaan, en hoe lang de grasmat er al ligt. Een diepte van 5 millimeter is standaard voor een gazon dat in relatief goede staat verkeert. Daarna kun je eventueel het gras nogmaals verticuteren in de andere richting. Bij de tweede sessie kies je voor een diepte van 10 millimeter. Lees de handleiding van de verticuteermachine voor advies over de optimale diepte voor de snijbladen. Deze messen moeten zo scherp mogelijk zijn. Spuit er daarna wat olie overheen om ze in goede staat te houden.

Hendriks Tuinmachines levert een groot aantal verticuteermachines voor ieder gazon. Informeer direct naar het volledige assortiment.

Verzorging van het gazon na verticuteren

Wanneer je klaar bent dien je direct het grasveld te bemesten. De open bodem laat alle voedingsstoffen goed door, na een paar weken zal het gras weer mooi dichtgroeien. Bij compleet kale plekken in het gazon kun je speciaal graszaad kopen voor herstel. Deze zaden zullen snel ontkiemen waardoor het geschikt is voor doorzaaien na het verticuteren. Je kunt deze zaden direct in de aarde harken, de bodem moet vochtig blijven. De optimale temperatuur voor deze behandeling is 10 ºC of hoger. Anders bestaat er de kans dat het zaad niet tot ontkieming zal komen. De eerste drie jaar na leggen van het gras kun je dit nog niet verticuteren, omdat de wortels dan nog niet sterk genoeg zijn.

Meer weten over tuinverzorging met de juiste materialen? Neem contact op met Hendriks Tuinmachines.