Een gazon zaaien: zo pak je dat aan

Natuurlijk kan iedereen een eigen gazon zaaien. Zo moeilijk is dat immers niet. Wie echter echt een goede strakke grasmat wenst, zal wel moeten weten waarop gelet moet worden. Op die manier is het optimale eruit te halen. De volgende punten kunnen je daar in ieder geval goed bij helpen.

Wanneer moet je zaaien?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat het ideale moment is om te gaan zaaien. Dit is de periode waarin de grond nog wel goed vochtig is, maar het wel al wat warmer wordt. Dat betekent dus dat laat in het voorjaar, zo in april of mei, een goed moment ligt. Ook laat in de zomer, zo rond augustus of september, kan ook een goed moment zijn. Is het echter dan nog droog, heet en warm, ga dan niet zaaien. Alleen in vochtige warme bodems kan het zaad ontkiemen. Denk aan een temperatuur van 10 tot 13 graden Celsius.

De bodem klaarmaken

Het is altijd belangrijk om eerst de bodem goed te bewerken. Dat doe je bijvoorbeeld door deze zo’n 25 centimeter diep om te spitten. Dat kan heel gemakkelijk worden gedaan. Een tuinfrees is er bijvoorbeeld een goed hulpmiddel voor. Daarmee kan je snel zorgen dat de grond soepel omgespit wordt. Zorg bijvoorbeeld dat je wel het onkruid ook goed uit de bodem hebt gehaald. Ook is het slim om grondverbeteraar aan de grond toe te voegen. Op die manier kan je de grond een nieuwe kracht geven. Zorg daarna dat je de grond goed egaal maakt. Dat doe je bijvoorbeeld met een wals. Tot slot ga je lichtjes opharken om het graszaad ruimte te geven. Het zaaien kan daarna beginnen.

Het zaaien van het gras

Nu de bodem klaar is om bezaaid te worden, is het slim om direct tot actie over te gaan. Let wel op dat het niet moet waaien als je gaat zaaien. Anders waait het zaad alle kanten op en krijg je geen mooi grasveld. Mogelijk is het slim om de grond eerst nog even voorzichtig nat te maken met een tuinsproeier.

Vervolgens ga je het graszaad evenredig over de grond uitstrooien. Doe dit door een ritme in je stap te brengen, bijvoorbeeld één naar voren en één op zij. Zo kan je heel je gazon goed meepakken. Dit maakt de kans dat je daadwerkelijk gelijkmatig werkt een flink stuk groter.

Ben je klaar met strooien? Dan moet je voorzichtig het graszaad wat dieper inharken. Doe dit niet te diep, want dan kan het zaad verstikken en ontkiemt het niet goed. Wanneer je klaar met harken bent ga je voorzichtig walsen om alles strak te krijgen. Doe dit slechts licht en niet te hard.

Het is slim om de aarde direct na het werk even nat te sproeien met een zachte, fijne waterstraal. Zo kan je het effect van beregenen nabootsen. Dit komt de zaadjes sterk ten goede.

Let op. Vogels zullen jagen op jouw graszaad. Dit vinden ze namelijk heel lekker. Het is slim om in de groeiperiode een fijnmazig net boven het aankomende gazon te spannen. Ook is het slim om een voederhuisje voor de vogels in de buurt te zetten om ze weg te houden bij het graszaad. Als het makkelijk kan, zullen ze namelijk niet snel de moeilijke weg kiezen.

De nazorg

Natuurlijk ben je nu nog lang niet klaar. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat de grond goed vochtig blijft en niet uitdroogt. Dit is het gemakkelijkst te doen door af en toe te sproeien. De bodemtemperatuur kan dan de rest van het werk doen om het zaad te laten ontkiemen. De eerste keer maaien doe je pas als het gras zo’n 10 centimeter hoog is. Maai het in de eerste paar beurten ook niet korter dan 5 centimeter. Blijf het gras ook voorzichtig besproeien, maar zorg wel voor voldoende water. Een mechanische sproeier kan het water goed verdelen. Ben je iemand die een verticuteermachine gebruikt? De eerste drie jaar kan dit niet op je gazon. Ook erover lopen is in het begin niet aan te raden. Zo kan het gras goed sterk worden.

De verschillende soorten gazons

Er zijn verschillende soorten gazons. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten gras. Het soort gazon en het type gras horen eigenlijk ook bij elkaar. Daarom is het slim om hier meer kennis over te hebben. Zo kan je de juiste keuzes maken voor jouw situatie. Denk aan het volgende.

Speelgazon

Het leukste is natuurlijk een speelgazon. Dit is vooral leuk met jonge kinderen. Het sterkste speelgazon kan je creëren door meerdere soorten gras te gebruiken hiervoor. Door deze vormen met elkaar te mengen zorg je voor een goede dichte grasmat die lopen, sporten en spelen goed aankan. Dit is natuurlijk precies wat je wenst.

Schaduwgazon

De andere bekende optie die er is, is het schaduwgazon. Dit is het gazon dat dus ook voornamelijk in de schaduw ligt. Het is dan ook belangrijk om een mengvorm van grassoorten te kiezen die goed tegen schaduw kan. Dit zijn ook de grassoorten die over het algemeen niet intensief gebruikt worden. Die kunnen het beste tegen schaduwrijke situaties.

Gras voor reparaties

Ook voor reparaties aan je gazon zijn speciale grassoorten te vinden. Je kan bijvoorbeeld gras vinden om kleine plekjes in te zaaien. Dit is vaak graszaad dat gecoat is. Dit ontkiemt sneller dan gewoon zaad. Een andere optie is natuurlijk het leggen van zoden. Dit kan met behulp van grasmatten. Dit is een hele goede manier om snel he gazon klaar te maken. Bovendien is er geen stress met betrekking tot vogels die zaad pikken. Dat is ook een voordeel. Dit kan je ook op elk moment doen. Het hoeft niet op vochtige warme dagen. Al is het wel belangrijk om te benadrukken dat graszaad over het algemeen wel wat beter werkt en vaak ook iets goedkoper is. Wil je er zeker van zijn dat je de beste keuze maakt? Dan doe je dat door gewoon de opties te vergelijken met elkaar. Zo betaal je nooit meer dan nodig is voor een gazon