Drie manieren om gras te maaien

Bij alle verzorging die de grasmat nodig heeft, zou je haast vergeten dat het gras ook gemaaid moet worden. Door de grasmat met enige regelmaat te maaien ziet het gazon er niet alleen mooier uit, je voorkomt er ook de vorming van onkruid en ziekten mee. Normaal gesproken is eenmaal per week het gras maaien de optimale frequentie bij een gezond gazon, in de lente mag er zelfs tweemaal per week gemaaid worden. Het is aan te bevelen om te maaien bij droog weer, nat gras blijft snel steken in de grasmaaier. Maaien zal plaatsvinden van maart tot eind oktober.

Meer weten over de verzorging van het gazon? Neem dan contact op met de specialisten van Hendriks Tuinmachines.

Verschillende soorten grasmaaier

Er zijn verschillende manieren om het gras kort te houden, wanneer we de optie voor een geit even niet meetellen zijn er twee mechanische alternatieven. Drie zelfs, waarvan de derde methode naast technisch ook nog automatisch functioneert.

1. Kooimaaier

Wanneer je een korte grasspriet wilt maaien, is de welbekende kooimaaier nog steeds de favoriet. Een kooimaaier is goed voor het gras, omdat je hiermee de sprieten echt afknipt. Hoewel deze methode goed is voor het gras, is het minder optimaal voor de maaier zelf. Een kooimaaier heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Een mechanische kooimaaier zonder motor is ook behoorlijk zwaar om te gebruiken. Het zijn wel stille maaiers wanneer je zelf duwt, dat is een voordeel.

2. Cirkelmaaier

Een cirkelmaaier werkt op basis van een mes dat zeer snel draait en zo het gras kort slaat. Het resultaat ziet er goed uit, het is alleen niet zo’n nette methode als bij de kooimaaier het geval is. Omdat het mes zo razendsnel draait, moet je vooraf controleren dat er geen losse stenen of takken op het gazon liggen. Die kunnen als projectielen uit de cirkelmaaier gelanceerd worden. Naast het slijpen van het mes, dat moet eenmaal per jaar gebeuren, is het verder een onderhoudsvriendelijke machine.

3. Robotmaaier

In het groeiseizoen zou dagelijk maaien eigenlijk het beste zijn. Maak het jezelf makkelijk met een robotmaaier, die gaat zelf op pad om het gras op de perfecte lengte te houden. Er is een basisstation, daarnaast moet er een afbakening gemaakt worden. Na installatie werkt de robotmaaier autonoom, je hebt er geen omkijken meer naar. Omdat er verschillende merken en types bestaan, is het verstandig om eerst navraag te doen naar de beste robotmaaier voor jouw gazon. Informeer bij Hendriks Tuinmachines naar het assortiment, de mogelijkheden én de prijzen voor robotmaaiers.