Gazon Kalender

Door het gazon ieder seizoen op de juiste wijze te onderhouden, zal de grasmat er het hele jaar rond mooi uitzien. Op deze pagina kun je de gazon kalender vinden, waarmee je met de minste moeite het mooiste gras zult krijgen!

Hendriks Tuinmachines levert alle producten voor een prachtig gazon. Bekijk direct het assortiment of informeer naar de mogelijkheden.

Eerste kwartaal: Januari / februari / maart

Het is niet aan te raden om tijdens de vorst maanden over het gras te lopen. Wanneer het gazon bevroren is, kunnen er brandplekken ontstaan wanneer je over het gras loopt. Je zult na het dooien precies de voetstappen in het gras zien staan. Deze plekken zullen zich in het voorjaar weer herstellen, toch is lopen op gras tijdens de vorstperiode niet goed voor het gazon.

Het eerste kwartaal is een mooi moment om het tuingereedschap en de machines te (laten) onderhouden, neem contact op met de specialisten van Hendriks Tuinmachines voor informatie over het beste onderhoud. Wanneer het in maart mooi weer is, kan er een begin gemaakt worden met de verzorging van het gazon. Je kunt een pH test uitvoeren om de zuurtegraad van de bodem te bepalen. Je kunt het gras kort maaien en verticuteren. Bedek de grasmat vervolgens met mest, en strooi kalk indien nodig. De randen kun je met een kantensnijder bijwerken.

Tweede kwartaal: April / mei / juni

Dit zijn de maanden waarin het gras flink zal gaan groeien. Dat komt door de optimale combinatie van hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheid. In dit kwartaal zal het gras zeker tweemaal per week gemaaid moeten worden, op een lengte die niet korter mag zijn als drie centimeter. De bodem kan door de hogere temperatuur en de wind snel droog worden, water verdampt door de combinatie van hitte en wind. Sproei wanneer dat nodig is, en houd de weersvoorspelling in de gaten. In mei kun je het gazon bemesten, bij voorkeur op natte dagen zodat de mestkorrels oplossen en in de bodem kunnen doordringen. Zorg dat het gras niet overbemest wordt.

Derde kwartaal: Juli / augustus / september

Dit is het warmste kwartaal van het jaar, bescherm het gazon door het gras niet korter als vier centimeter te maaien. Zo zal het gras beter beschermd zijn tegen extreme hitte. Bij een uitzonderlijk lange en droge periode zal sproeien onvermijdelijk blijken. Let op een blauwe tint in het gras, dat betekent dat het gazon begint uit te drogen. Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier vlijmscherp zijn. Dat is beter voor de structuur en de kleur van het gras. In de maanden juli en september mag het gazon bemest worden, bij voorkeur net voor een fikse regenbui. In september kan de schade worden overzien die in de afgelopen maanden ontstaan is. Dit kun je herstellen door extra gras te zaaien op de kale plekken, of eventueel nieuwe graszoden te leggen.

Vierde kwartaal: Oktober / november / december

In het laatste kwartaal gaan we de grasmat weer voorbereiden op de herfstperiode en aansluitend de winter. Je kunt in oktober nog mest voor het gazon strooien. Dit mag niet teveel zijn, het gras zal niet veel voeding meer nodig hebben. Bij overbemesting kunnen er ziektes ontstaan. In de maand november moet het gazon ontdaan worden van de herfstbladeren, vervolgens kan de bodem geverticuteerd worden voor een optimale verluchting van de bodem. Bij een zware grondsoort kun je naast de verticuteermachine ook nog met een mestvork diepere perforaties maken van pakweg twintig centimeter diepte. Aan het einde van november kan het gazon voor de laatste maal van het jaar gemaaid worden, wederom niet korter als drie centimeter. Dan is het gras klaar voor de winter, en kun je van een welverdiende rust genieten.

Op zoek naar een goede verticuteermachine? Neem contact op met Hendriks Tuinmachines, de specialisten in machines voor iedere tuin.