Zelf gras zaaien

Je kunt graszoden leggen, maar zelf gras zaaien is een goedkopere oplossing. Bij enkele vierkante meters zal het verschil in prijs niet zo groot zijn, bij een flink oppervlak wordt gras zaaien een stuk interessanter. Je zult er wel geduld voor moeten hebben, en je moet wel opletten dat je de juiste stappen volgt om het gewenste resultaat te behalen. Wanneer het gras eenmaal gaat groeien en de zorg tot resultaat leidt, heb je een gazon waar je lang van zult genieten.

Hendriks Tuinmachines levert alle machines om het gazon in perfecte conditie te houden, neem contact op voor meer informatie.

Wanneer kun je het beste gras zaaien?

Er zijn twee periodes waarin je gras kunt zaaien. In het voorjaar kun je zaaien in de maanden maart, april en mei. In het najaar kun je zaaien vanaf half augustus, in de maand september tot eind oktober. Gras zaden ontkiemen het beste wanneer de aarde een temperatuur heeft van 10 ºC. In de zomer zal de bodem te warm zijn, in de winter is de bodem juist te koud voor de zaden om te ontkiemen, of het zal langzamer groeien. Het is aan te bevelen om te wachten op een dag waarop er niet veel wind waait.

De bodem gereed maken

De bodem moet eerst voorbereid worden voordat je kunt beginnen met het gras te zaaien. De aarde moet zo schoon mogelijk zijn, haal dus al het onkruid weg voordat je aan de slag gaat. De beste methode hiervoor is spitten. Dit is een zwaar karwei, daarom zul je scherpe spade nodig hebben. Zorg ervoor dat de lengte van de steel past bij de lengte van je lichaam. Wanneer het een grote oppervlakte betreft adviseren we een elektrische bodemfrees te gebruiken. Informeer bij Hendriks Tuinmachines naar de meest geschikte oplossing voor jouw tuin.

De diepte van omspitten ligt op ongeveer één spade, dat is de bovenste laag van de bodem. Wanneer je te diep gaat spitten zal de grond later verzakken met als resultaat een oneven grasmat die zich niet meer zal herstellen. Grote stenen dienen verwijderd te worden voordat je gaat zaaien, in deze fase kun je een bodemverbeteraar aan de aarde toevoegen. Dit kan compost zijn, maar cocopeat is ook een optie. Met een startmeststof die je door de bovenste laag van de aarde mengt kunnen de wortels van de jonge grasplantjes beter wortel schieten. Daarna kan de losse aarde met een hark geëgaliseerd worden. Dit is een karwei dat je met zorg moet uitvoeren. Daarna kan de aarde aangestampt worden. Dan kun je nogmaals de bodem licht doorharken voor een optimaal resultaat. De omtrek van het gazon kan afgebakend worden door paaltjes in de bodem te steken en deze met een touw te omspannen.

Het zaaien van gras

Er zijn verschillende soorten graszaden verkrijgbaar, denk aan siergras, speelgras of schaduwgras. Lees altijd aandachtig de instructies en zaai in de juiste verhouding. De beste manier van gras zaaien is in de lengte, en vervolgens nog een keer in de breedte. Met een strooiwagen zul je de beste resultaten behalen. Aan de randen kun je wat extra zaad strooien voor een sterke rand. Door een beetje zaad te bewaren kun je achteraf kale plekken nog bijzaaien. Na voorzichtig inharken kun je de aarde aanstampen. Daarna moet de bodem met een fijne tuinsproeier bevochtigd worden. De aarde moet vochtig blijven tot het gras sterke wortels heeft ontwikkeld.

Verzorging

Loop niet teveel over de grasmat wanneer het nog vers is. Maaien is mogelijk vanaf een lengte van 8 centimeter, waarbij je slechts 1 centimeter per keer wegmaait. Na enkele maanden mag je het gras steeds een stukje korter maaien tot uiteindelijk 3 centimeter. Na anderhalve maand kan er organische gazonmest worden gestrooid.

Op zoek naar de juiste materialen om het gazon te verzorgen? Informeer naar het productassortiment van Hendriks Tuinmachines.