Het mosprobleem van het gazon aanpakken

Een mooi gazon is natuurlijk een droom van iedere tuinliefhebber. Er is alleen één grote bron van ergernis waarmee afgerekend moet worden. Het gaat dan natuurlijk over mos. Wie niet oppast raakt het gehele gazon kwijt aan het mos. Dit is ook binnen de kortste keren gebeurd. Dit komt onder andere doordat mos zich heel effectief voedt met wat er in de bodem te vinden is. Het is dus van groot belang om hier tegenwicht aan te bieden. Dat doe je op de volgende manier.

Waarom komt mos op?

Mos komt snel op. Vooral wanneer je te maken hebt met een zure bodem die goed vochtig is. Dit is namelijk de ideale omstandigheid voor mos. Bovendien zuigt het vocht op voor de drogere periodes, daarin is het erg effectief. Bovendien kan het ook nog eens prima tegen schaduw. Dit is natuurlijk nagenoeg het tegenovergestelde van wat voor gras ideaal is. Minder zure bodems, meer licht en relatief vochtig. Daarom is vooral de periode aan het eind van de winter een gevaarlijke tijd omdat mos flink in het voordeel is. Mos groeit dan omdat het gras nog slaapt. Daardoor heeft het gras dus weinig kans. Tenzij je het juiste ertegen doet.

Het bestrijden van mos

Er is eigenlijk maar één effectieve methode tegen mos. Je moet het zoveel als mogelijk blijven verwijderen. Er is wel een manier om mos minder kans te geven. Dat doe je door het uit te hongeren. Het gras goed onderhouden en er veel aandacht aan besteden is de manier om dit te doen. Zolang het gras groeit, heeft het mos niet genoeg kans om voedsel te pakken. Daardoor is juist het gras in het voordeel ten opzichte van het mos. Onderhoud is dus essentieel voor een mooi gazon dat ook nog eens mosvrij is. Kalk, mest, lucht en verticuteren zijn essentieel.

Het gras verticuteren

Elk gazon krijg te maken met een zogenaamde viltlaag. Dit is een dunne laag plantaardig materiaal. Het ontstaat als restproduct van het maaien van het gazon. Er is alleen één probleem. De laag wordt langzaam maar zeker steeds dikker en verstikt de bodem waardoor mos meer kans krijgt. Er is een manier om deze laag te verwijderen. Daarvoor moet je eenmaal per jaar verticuteren. Dit kan wel het gazon wat kaal maken. Het is dan belangrijk om nieuw zaad in te zaaien. Zo krijg je opnieuw een strak gazon.

Het gebruik van kalk

Om mos tegen te gaan is het ook van belang aan de slag te gaan met de pH-waarde van de grond. Minder zuur betekent ook minder groei van mos. Door direct na de winter, dus eind februari of begin maart, het gazon met kalk te strooien, is dit op te lossen. Kalk maakt de grond minder zuur en geeft het gras dus een voordeel ten opzichte van het mos. Het is belangrijk om eerst bodemmonsters te nemen. Aan de hand daarvan kan je de pH-waarde bepalen en bepalen hoeveel kalk je moet strooien. Al is het wel goed om te weten dat te veel kalk strooien niet snel zal gebeuren. Dit maakt het wel flink wat gemakkelijker om hiermee aan de slag te gaan.

Het gebruik van mest

Ook regelmatig gebruik van mest kan gras beter en sneller laten groeien. Gras en mos zullen dan strijden om de voeding in de bodem. Het is daarom aan te raden om tweemaal per jaar het gazon te bemesten met organische mest. De eerste keer in maart en de tweede keer in juni. Wie echt slim is, kiest dan in september of oktober ook nog voor een derde bemesting, maar dan met najaarsmest. Dit geeft bescherming in de winter. Mest werkt ongeveer drie maanden, daarom zijn maart, juni en september ideaal. Wie consistent is in het bemesten van de tuin zal merken dat het mos geen kans meer krijgt.

Zorgen voor beluchting

Hoe dichter de bodem is, hoe beter het mos zich erin voelt. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van heel veel lopen over het gazon. In dat geval is het slim om de grasmat te beluchten. Dit kan worden gedaan door gaatjes te prikken in de bodem. Dat kan met een riek of een prikrol. Het prikken zorgt voor ruimte voor het water om weg te vloeien en ruimte voor voeding en zuurstof om de wortels van het gras te bereiken. Groeit het gras slecht? Dan kan dit een teken van een dichte bodem zijn.

Wel of niet chemisch?

Het is mogelijk om chemische bestrijdingsmiddelen aan te schaffen. Dit is echter niet aan te raden. Dit komt omdat het vaak slechts een tijdelijke oplossing is. Bovendien komt het de kwaliteit van de bodem eigenlijk niet ten goede. Dit komt onder andere door de middelen die erin verwerkt zitten. In dat opzicht is het dus beter om andere methodes toe te passen die een betere of gelijkwaardige werking hebben. Dit komt het gazon zelf ook ten goede.

Enkele handige tips

Aan de hand van de voorgaande informatie heb je al een goede manier om het mos te bestrijden gevonden. Het draait immers allemaal om onderhoud. Neem je daar de volgende tips in mee, dan zal de kans op succes nog veel groter worden. Zo is het in de eerste plaats slim om het gras niet te kort te maaien. Een lengte van 3 tot 4 centimeter is vaak de juiste. Werk altijd met scherpe messen bij het maaien voor goed effect. Probeer na afloop zoveel als mogelijk het maaisel op te ruimen. Stukken gazon die veel schaduw krijgen, kunnen misschien beter met een ander mengsel worden ingezaaid. Gras dat geschikt is voor schaduw bijvoorbeeld. Het is belangrijk om je gras op tijd in orde te maken voor de winter, bijvoorbeeld met de goede voedingsstoffen. Ook is het belangrijk om open plekken direct opnieuw in te zaaien.

Hulp van een professional

Wie het optimale resultaat wil bereiken, doet dit niet alleen. Het is dan veel slimmer om er een specialist bij te betrekken. Die kan alles op de juiste wijze aanpakken. Wie helemaal slim is, vraagt meerdere offertes aan en kiest de beste.