Hoe werkt een robotmaaier nu?

Zoals je nu al weet, zijn robotmaaiers gemaakt, zodat je nooit meer hoeft te maaien. Je weet misschien zelfs dat ze het beter kunnen dan jij, dat ze je hulp niet nodig hebben en dat ze zichzelf kunnen opladen.

Nu kan je je afvragen hoe? Hoe kunnen ze dit allemaal precies doen?

Het is goed dat je verder leest, want dat is precies waar ik het over ga hebben. Hoe een grasrobot werkt, is in wezen onderverdeeld in drie verschillende factoren: het navigatiesysteem, het laadsysteem en het maaisysteem. En hoewel alle maaiers anders zijn, kunt u er zeker van zijn dat deze factoren er nog steeds zijn. Ook al hebben ze misschien een aantal wijzigingen, afhankelijk van het model dat u kiest. Maar over het algemeen lijken de meeste modellen erg op elkaar.

Daarom zou je ze van binnen en van buiten moeten leren kennen (nou ja, misschien niet die diepgaande kenmerken maar beslist een basiskennis). Omdat ze zo op elkaar lijken, kan het moeilijk voor je zijn om te beslissen welke je moet kiezen. Na het lezen van dit bericht zul je een betere vergelijkingen kunnen maken tussen robotmaaiers, wat er hopelijk toe zal leiden dat je de perfecte vindt.

Perimeterdraad

Om ervoor te zorgen dat uw grasrobot automatisch kan werken, hebben ze een soort van begeleiding nodig. Een perimeterdraad of -kabel.

Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar ja een draad. Laat het me uitleggen…

Om het werkingsgebied te bepalen, moet u deze afbakenen met behulp van een perimeterdraad. Voor de meeste tuinen zou dit rond de bloemenbedden, planten, bomen en, het belangrijkst, rond de randen van het gazon zijn. Het is vrijwel alles waar dat je niet wilt dat de grasrobot toegang tot krijgt. De draad zal fungeren als een onzichtbare afrastering door een elektrisch signaal naar de maaier te sturen, waardoor het uw hele gazon in kaart kan brengen.

De maaier begint vervolgens met het berekenen van een route die moet worden gevolgd met behulp van de informatie die u zojuist hebt gegeven. Voor het geval hij tegen obstakels aanloopt tijdens het volgen van die route, heeft het sensoren om ermee om te gaan. Deze zorgen ervoor dat de maaier niet vooruit blijft rijden. In plaats daarvan stopt hij, schakelt het mes uit, herberekent, draait x-aantal graden en begint in een andere richting te maaien. Dit voorkomt niet alleen schade aan de maaier maar ook aan het obstakel.

Zie zo, de maaier rijdt in uw gazon onder begeleiding van een onzichtbare afrastering, gebruikt een vooraf bepaalde route en krijgt hulp van sensoren aan boord om te voorkomen dat deze ergens tegenaan loopt.

Afbakening

Oplaadsysteem

Net zoals elk elektronisch apparaat met accu wordt de robotmaaier geleverd met een oplader. Maar niet zomaar een oplader zoals een kabel die u op een stopcontact zou aansluiten, deze maaiers hebben hun eigen dockingstation. Dit betekent dat hij niet alleen uw gazon maait, maar ook zichzelf oplaadt. U hoeft het dus niet elke avond aan te sluiten. Wanneer de accu tijdens het maaien leeg begint te raken, komt deze automatisch terug naar het station om op te laden. En wanneer de batterij weer vol is, zal hij uit zichzelf terug beginnen maaien. En maak je geen zorgen dat hij onderweg verdwaalt. Het oplaadstation is bevestigd aan de perimeterdraad die de maaier kan gebruiken als richtlijn.

Snijsysteem

Het maaisysteem of de manier waarop deze machines gras snijden, is vrij uniek. De meeste elektrische of benzine maaiers zijn ontworpen om lange stukken gras af te leggen, zodat u niet zo regelmatig hoeft te maaien. Dat is logisch, maar robotmaaiers hebben een veel praktischer manier. Ze zijn geprogrammeerd om in plaats daarvan minuscule kleine knipsels te snijden. Ieder merk gebruikt een eigen ontworpen mes.

Ik lijst ze voor je op met de voor- en nadelen ervan:

Ambrogio

Voordelen :

 • Stevig mes
 • omkeerbaar
 • kleine takken en bladeren zijn geen probleem

Nadelen :

 • voorwerpen die blijven liggen op het gazon worden beschadigd

Voordelen :

 • Stevig mes
 • omkeerbaar
 • Geschikt voor stug gras en gras met veel onkruid

Nadelen :

 • voorwerpen die blijven liggen op het gazon worden beschadigd
Ambrogio veiligheidsmes

Voordelen :

 • Speciaal ontworpen veiligheidsmes
 • beschadigingen worden tot een minimum herleid

Nadelen :

 • versnipperd het gras minder goed

Husqvarna

Voordelen :

 • voorwerpen op het gazon worden licht beschadigd (messen klappen naar binnen)

Nadelen :

 • moeten regelmatig vervangen worden (om de 2 à 3 maanden)
 • Kan moeilijk omgaan met bladeren

Robomow

Voordelen :

 • stevig mes
 • kleine takken en bladeren zijn geen probleem

Nadelen :

 • niet omkeerbaar

Voordelen :

 • stevig mes
 • kleine takken en bladeren zijn geen probleem

Nadelen :

 • niet omkeerbaar

 

Conclusie

Zo, je hebt nu een basisbegrip van hoe een robotmaaier werkt. Dat betekent dat het tijd is om naar de volgende fase te gaan … het vinden van de perfecte robotmaaier voor jou! Dit artikel helpt je om je door het selectie proces te helpen. Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden voordat je iets koopt, en het kan zelfs een beetje overweldigend zijn. Maak het uzelf dus gemakkelijker en lees onze pagina ‘Hoe de perfecte robotmaaier kopen?’ Hier ga ik door elke overweging die je moet maken, en leg je uit hoe de ene beslissing de andere kan beïnvloeden en waar je op moet letten om een robotmaaier te kopen.

Lees verder => Hoe de perfecte robotmaaier kopen?