Nog geen idee wat een robotmaaier is of doet?

Ik zal je precies uitleggen wat ze zijn en waarom je er een nodig hebt!

Om ze in perspectief te plaatsen, vergelijk ik enkele van hun functies met die van een conventionele maaier. Met deze informatie zult u zich realiseren hoeveel een grasrobot eigenlijk uw leven ten goede kan komen. In plaats van tijd te maken om het gras te maaien, een inspannende en soms vervelende taak, kunt u ontspannen, genieten en gewoon doen waar u zin in heeft. Een robotmaaier zal echt een enorm verschil maken voor je levensstijl en je tuin, dus het wordt hoog tijd dat je alles over hen weet.

Lees dus verder om uzelf vertrouwd te maken met een robotmaaier.

Een grasrobot of robotmaaier (andere naam maar we bedoelen er hetzelfde mee) is een zelfrijdende en onafhankelijke grasmaaier. Hij vereist geen input van u en rijdt uw gazon rond met behulp van een reeks sensoren, en met een beetje hulp van een gids of perimeterdraad en de modernste navigatietechnologie. Grasrobots met moderne navigatietechnologie kunnen de grootte en de vorm van uw gazon in kaart brengen, zodat geen enkel grasveld onaangetast blijft. De meeste robotmaaiers werken autonoom. U hoeft alleen maar de exacte dagen en tijden in te stellen waarop u wilt dat hij werkt. Voor het merendeel van de robotmaaiers moet je het bedieningspaneel boven op de robot gebruiken, maar voor sommigen kun je dit doen met een mobiele-telefoonapp. Deze maakt connectie via bluetooth of voor sommige modellen via 4g. Dat stelt je in staat om je robotmaaier waar ook ter wereld in te stellen en te bedienen.

Dit is slechts een heel eenvoudige inleiding tot wat ze kunnen doen. Hieronder ga ik in op meer details over al hun hoofdfuncties en leg ik u precies uit hoe zij u zullen helpen.

Maar kijk eerst naar de video hieronder:

 

Snijkwaliteit

Oké, dus ze kunnen veilig zijn om te gebruiken en zeer gebruiksvriendelijk, maar is de maaikwaliteit beter dan een gewone grasmaaier?

Traditionele grasmaaiers snijden het gras af en vangen het gesneden gras op in een grasbak. Het maaibeeld bij deze grasmaaiers kan je het beste beschrijven als lange banen die het pad weergeven die je gereden hebt.

Bij de robotmaaiers gebeurt dit net iets anders. Omdat zij iedere dag maaien, snijden ze kleine stukjes gras af van ongeveer 2mm. Deze stukjes vallen op de bodem en dienen als natuurlijk meststof voor nieuw gras. In de komende paar maanden, zelfs weken nadat u de nieuwe grasrobot hebt geïnstalleerd, ziet u aanzienlijke verschillen in de kwaliteit van uw gazon. Het zal er veel gelijkmatiger, groener en over het algemeen meer gezonder uitzien. Het maaibeeld van een robotmaaier lijkt op een biljarttafel, alle gras is mooi en gelijkmatig afgesneden, en er zijn geen banen terug te vinden.

Er is ook een bonus! Omdat het maaisel zo klein is, hoeft u ze na elke maaibeurd niet meer weg te brengen.

Fysieke inspanning

Waarschijnlijk het belangrijkste voordeel van een robotmaaier is dat deze de fysieke handeling van handmatig grasmaaien volledig uit handen neemt. Als je begint te worstelen met het onderhouden van het gazon, zul je dit geweldig vinden. U hoeft niet langer de normale maaier uit de schuur te slepen en deze door uw tuin te duwen. In plaats daarvan gewoon rusten en ontspannen.

Wie aan hooikoorts lijdt heeft ook een extra voordeel. Robotmaaiers kunnen het contact met grasafval volledig elimineren, wat betekent dat u zich niet meer ellendig voelt na een maaibeurt.

Mobiele telefoonbediening (voor iPhone en Android)

Ambrogio remote app

Zoals eerder gezegd, kunnen de meeste robotmaaiers worden verbonden en bestuurd door uw smartphone. Echter, niet alle grasrobots doen dit, het hangt af van welk model u kiest (meestal de iets duurdere).

Hoewel dit meer geschikt is voor mensen met een drukke levensstijl, kan het zeker voor iedereen nuttig zijn. Het enige wat u hoeft te doen is de bijbehorende app downloaden en verbinden met uw maaier. U kunt maaitijden, schema’s en vele andere dingen aanpassen. Met de Ambrogio-app kunt u zelfs uw maaier bedienen zoals een speelgoedauto. Sommige grasrobots zijn uitgerust met een GPS-volgsysteem, dus als iemand erin slaagt om uw grasrobot mee te nemen, kunt u elke stap volgen.

Veiligheid

Het loslaten van een kleine machine met draaiende messen om zelfstandig door je tuin te rijden klinkt een beetje gevaarlijk, vooral als je kinderen en huisdieren hebt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Alle robotmaaiers worden geleverd met ingebouwde detectiesensoren. Als de maaier op enig moment tijdens het rijden een obstakel tegenkomt, stopt hij onmiddellijk en schakelt hij zijn mes uit. Vervolgens wordt een nieuwe route opnieuw berekend en begint de maaier in de tegenovergestelde richting te maaien. Wanneer de robotmaaier wordt opgetild, terwijl hij aan het maaien was (je weet wanneer je je gloednieuwe speeltje aan vrienden laat zien), dan kun je dat met volledig vertrouwen doen. Telkens wanneer de maaier wordt opgetild of gekanteld, schakelen de sensoren automatisch het mesblad uit, zodat u geen verwondingen kan oplopen.

Sinds 2019 heeft Ambrogio ook de Amico tag ontwikkeld. Dit is een tag die je aan de halsband van je huisdier kan doen. Wanneer de robotmaaier in de buurt komt van je huisdier of andersom, schakelt hij onmiddellijk het mes uit en veranderd van richting.

Bekijk onderstaand filmpje voor meer info hierover :

Milieu

Robotmaaiers zullen een hoop minder vervuiling veroorzaken dan de standaard benzinemaaier. Ze zijn allemaal elektrisch aangedreven, dus geen uitlaatgassen meer wanneer je achter je grasmaaier loopt. Ze zijn ook erg stil, wat betekent dat je ze kunt laten werken wanneer je maar wilt. Of het nu ‘s avonds is als je thuiskomt van je werk, op een zondagochtend voordat je wakker wordt of zelfs’ s nachts. Het maakt niet uit wanneer, een robotmaaier zal niemand storen terwijl het werkt.

Diefstalpreventie

Oké, deze toestellen kunnen behoorlijk duur zijn, dus het is begrijpelijk dat je je misschien niet op je gemak voelt als je het ‘s nachts buiten laat staan. U wilt tenslotte niet dat iemand over het hek springt en uw splinternieuwe robot meeneemt. Het is dus een goede zaak dat ze allemaal worden geleverd met pincode beveiliging en sommige ook alarmbeveiligingssystemen met gps. Dit betekent dat je elke keer dat je het opnieuw wilt programmeren een code in moet geven, maar omdat je dit slechts een paar keer per jaar hoeft te doen (bijvoorbeeld tijdens seizoenswisselingen), zou dit niet al te veel ongemak moeten geven.

Conclusie

Alsjeblieft, alles wat je moet weten over robotmaaiers. Niet alleen kunnen ze u betere resultaten opleveren dan de gewone grasmaaier, maar zij zullen het volledig op eigen kracht doen. Het is de toekomst van het grasmaaien. Nu je een goed beeld hebt van het vermogen van een robotgrasmaaier, denk ik dat het tijd is voor je om door te gaan naar de volgende fase … precies, Hoe werken die robotmaaiers eigenlijk?

Op de volgende pagina doorloop ik de drie belangrijkste factoren die bijdragen aan de werking van robotgrasmaaiers – de perimeterkabel, het laadsysteem en het maaisysteem. Ik leg uit hoe deze drie werken en waarom ze belangrijk zijn.

Lees verder => hoe werken die robotmaaiers eigenlijk?